Ofset baskı nedir?
Ofset baskı, 1904 yılında, Amerikalı Ira W. Rubel tarafından bulunmuş, genellikle (teneke ofset hariç) kağıt yüzeyine baskıda kullanılan baskı tekniği. Günümüzde kitapların, gazetelerin, dergilerin, broşürlerin, faturaların, kartvizitlerin ve karton ambalajların basımında kullanılır.
Ofset ismi dilimize ingilizce de “OFF-SET” kelimesinden geçmiştir. Sırasıyla Mürekkebin endirek yolla kauçuk vasıtasıyla kağıda geçmesi demektir. Her türlü belli gramaja kadar Kağıt nevi materiyal üzerine baskı sonucu alması mümkündür.
Günümüzde en yaygın olarak kullanılan baskı tekniği olan ofset baskıda, bilgisayarda hazırlanan görüntü önce metal (alüminyum) bir kalıba aktarılır ve bu kalıp daha sonra baskı makinesine takılır. Su ve yağın birbirine karışmaması prensibi esas alınan bu baskı türünde metal kalıptaki görüntü, kauçuk adı verilen bir merdane aracılığıyla kağıt üstüne basılır.
Ofset baskı kalitesinin bugünkü seviyeye ulaşmasındaki en büyük etken, film montaj gibi hem zaman alan hem de maliyeti arttıran bir ara işlemi tamamiyle ortadan kaldıran, bilgisayardaki görüntüyü doğrudan kalıba kataran CTP teknolojisinin ortaya çıkmasıdır. Kısacası tüm baskı materyalleri, kurumun hizmetini basılı görsellerle anlatma, tanıtma şeklidir.